25 Mart 2025 Deneme Sınavı

Kategori: Deneme Sınavları
Soru Sayısı: 36 Soru
Süre: 54 Dakika
Eklenme Tarihi: 25 Mart 2025
Kalan Süre
59
1)

Günümüzde kişisel bilgilerin korunmasındaki etik sorunlar belki de en çok sağlık alanında göze çarpmaktadır. Bilgiye erişim, sağlık hizmeti sunumunda tedavi ve araştırma sürecinin doğru işlemesi için önemli bir gerekliliktir. Ancak bu süreçte ortaya çıkan mahremiyet ihlali olasılıkları sağlık personeli ve yöneticileri için hastaya ait bilgileri korumayı ahlaki bir görev hâline getirmektedir. Bir yandan hastaya ait tıbbi bilgilere erişimin hekim açısından mümkün olduğunca kolaylaştırılması gerekirken diğer yandan bilginin korunması için üst düzey tedbir alınması da gerekmektedir. Bu dengenin hasta ile hekim arasındaki ilişkide sağlanması gerektiği gibi aynı zamanda sağlık hizmeti verilen kuruluşça uygulanan bilgi güvenliği politikasında da gözetilmesi gerekir. Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Doktor-hasta ilişkisinin temelinde kişinin yaşam tarzına ve özel bilgilerine saygı gösterilmesi yatmaktadır.
B) Sağlık sektöründe aktörler, hastaya ait özel bilgilerin korunmasından sorumludur.
C) Hastanın güven duyacağı bir hekimle çalışması en az hastalıklarından kurtulması kadar önemlidir.
D) Günümüzün teknoloji dünyasında kişisel bilgilerin korunması kolay bir iş değildir.
E) Herkesin, hastalıklarına bir çözüm bulmak için güven duyacağı bir sağlık personeliyle çalışma hakkı vardır.
2)

Uçakla Esenboğa hava alanına gelen bir yolcuyu hava alanından Kızılay'a getirmesi için uçakla birlikte aynı anda hava alanında olacak şekilde Kızılay'dan bir taksi hareket ediyor. Ancak uçak hava alanına belirtilen süreden erken iniyor ve yolcu hiç beklemeden Kızılay'a doğru yürümeye başlıyor. 50 dakika yürüdükten sonra taksi ile karşılaşıyor ve taksi yolcuyu alarak beklenen zamandan 30 dakika önce Kızılay'a varıyor. Buna göre, uçak hava alanına belirlenen süreden kaç dakika önce inmiştir?

A) 55
B) 50
C) 60
D) 45
E) 65
3)

Türkiye’nin uzaya yolladığı ilk yer gözlem uydusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) ANKA
B) SOM
C) RASAT
D) HÜRKUŞ
E) KASIRGA
4)

Son dönemde klasik yapıtların sahne uyarlamalarıyla karşılaşıyoruz. Ancak onlarca karakterin yer aldığı Anna Karenina gibi bir yapıt, sahnede iki saatlik bir zaman diliminde canlandırılabilir mi? Ya da Savaş ve Barış’ı uyarlarken 350-400 karakteri olan bir hikâyeyi kaç karakterle sahnede ortaya çıkaracaksınız? Sadece karakterler değil, yapıttaki anlatımdan tutun da mekânlara kadar pek çok ayrıntı sahnede kayboluyor. Goethe’nin Şövalye Berlichingen adındaki oyununda tam 57 mekân var! Bu mekânların hepsini sahneye taşıyabilir misiniz? Dolayısıyla klasik bir yapıtı tiyatroya uyarlamak, yapıtın hem anlatım hem de içerik olarak değiştirilmesi, “eksiltilmesi” ve kitabın ruhunun yok olması anlamına gelecektir. Bu parçada vurgulanan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

A) Edebî yapıtların kaleme alındığı türden başka bir forma dönüştürülmesinin ancak yaptığı işi iyi bilen kişilerce başarılabileceği
B) Klasik yapıtların yeni bir teknik ve çağdaş bir bakış açısı olmadan sahneye uyarlanmasının mümkün olmadığı
C) Romanda anlatılan olayın geçtiği mekânın tiyatro sahnesine taşınabilmesinin, romanın ne denli nitelikli olduğunu belirlediği
D) Tiyatronun anlatım olanaklarının edebiyatın diğer türlerine göre daha zengin olduğu
E) Klasik yapıtların hem biçem he de içeriksel olarak değişimlere uğramadan sahneye uyarlanmasının mümkün olmadığı
5)

Türkiye Cumhuriyeti’nde; I. Türkçe’nin resmi dil olarak kabul edilmesi, II. Türk tarihinin araştırılmasına önem verilmesi, III. Türk dilinin yabancı dillerin etkisinden kurtarıl­ması gelişmelerinden hangilerinin, milliyetçilik ilke­si ile ilgili olduğu savunulabilir?

A) I, II ve III
B) I ve II
C) II ve III
D) Yalnız I
E) Yalnız III
6)

Türkiye’nin yaz mevsiminde en sıcak bölgesi Güneydoğu Anadolu bölgesidir. Bu durumun ortaya çıkmasında aşağıdakilerden hangisi etkili değildir?

A) Buharlaşmanın fazla olması
B) Karasallığın etkili olması
C) Basra termik alçak basınç merkezinin etkisi
D) Samyeli rüzgarlarının etkili olması
E) Nem miktarının az olması
7)

(I) Sembolleştirmek gerekirse romanda iki göl, iki de nehir var: Mevlana ve Ella göl, Şems ve Aziz ise nehir. (II) Elif Şafak’ın ünlü romanı “Aşk’ dün­yanın bir ucunda başlayıp diğer ucunda sonuçla­nan, cezbedici bir hikâye her yaştan okuyucu için. (III) Yazarın dili yer yer ağırlaşsa da bu durum okuyucuyu pek fazla zorlamıyor doğrusu. (IV) Bu üslup değişkenliğini yazarın diğer bazı romanların­ da daha yoğun bir şekilde görebiliyoruz. (V) Çünkü Mevlana’nın yaşadığı zamanlan anlatabilmek için bugün kullandığımız sözcükler yetersiz ve basit gelirdi, diye düşünmeye başlıyor okuyucu romanı okurken. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden han­gisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

A) II
B) V
C) IV
D) III
E) I
8)

a, b ve c doğal sayılardır. a ,b = 18 a.c = 24 olduğuna göre, a + b + c toplamının en büyük değeri en küçük değerinden kaç fazladır?

A) 25
B) 30
C) 28
D) 33
E) 27
9)

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olarak gösterilen yapı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hicaz Cami
B) Yedikule Cami
C) Kocatepe Cami
D) Çamlıca Cami
E) Yıldız Cami
10)

Nâmık Kemal, Türk edebiyatının olduğu kadar Türk düşünce hayatının da öne çıkan adlarından biridir. (I) Onun sanat eserleri ve düşünceleri 19. yüzyılın ikinci yarısının ortalarından itibaren yeni yetişen kuşaklar üzerinde geniş etki yaratır. (II) Vatan ve hürriyet şairi olarak tanınan Namık Kemal, siyasi düşünceleri ve edebî eserlerinin yanı sıra coşkun yaratılışı ve mücadeleci karakteriyle de dikkatleri üzerine çeker. (III) Cumhuriyet yıllarına kadar yeni yetişen kuşaklar üzerinde sürekli ve derin etkisi olur. (IV) Bununla birlikte ona zaman zaman Türkçü, İslamcı ve Marksist çevrelerden kimi eleştirel bakışlar da getirilir. (V) Bu parçada Namık Kemal'in; I. üslup, II. kişilik, III. etkilendiği akım özelliklerinden hangilerine değinilmiştir?

A) II ve III
B) I ve III
C) Yalnız I
D) Yalnız II
E) Yalnız III
11)

Çevreyi koruma konusunda Uluslararası iş birliğini sağlamak amacıyla kurulan örgütün adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) ILO
B) UNEP
C) UNESCO
D) UNİCEF
E) WHO
12)

İki kurstan birinin ders süresi 40 dk, diğer kursun ders süresi 45 dk'dır. Bu iki kurs saat 12.00 da aynı anda derse başladıktan sonra, tekrar saat kaçta aynı anda derse başlar?

A) 16:30
B) 18:00
C) 17:30
D) 17:00
E) 16:00
13)

Yoğun olarak iç göç yaşayan bölgelerde plansız kentleşme sorunu vardır. Aşağıdakilerden hangisi plansız kentleşmenin göstergesi olmaz?

A) Çevre kirliliğini artması
B) Kaçak elektrik kullanımının yaygınlaşması
C) Trafik sorunlarının başlaması
D) Okul sayısının artması
E) Fabrikaların kent merkezinde olması
14)

Şu resimdeki evi silerek yok edebilirim; ancak fikri kalır.  Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu cümleyle aynı doğrultudadır?

A) Kitaplarımı istediğiniz kadar yakın, düşüncelerimi de yakamazsınız ya!
B) Düşünce özgürlüğü toplumsal gelişimin anahtarıdır.
C) Herkes aynı şeyi düşünüyorsa kimse bir şey düşünmüyor demektir.
D) Cahile laf anlatmak suya yazı yazmaya benzer.
E) Bedenler tutsak edilebilir; ama düşünceler daima özgürdür
15)

Güneş... O büyük ışık kaynağı... Hayale izin vermez hiç. Bütün gerçekleri gözüne sokar insanın. Her şeyi en çıplak hâliyle görürsünüz. Size en kesin ve aynı zamanda en acı doğruları anlatan bir dosttur, o. Peki, o, tepemizde bize her şeyin en ince ayrıntısını gösterirken mutlu olabilir miyiz gerçekten? Yukarıdaki parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Güneş, hayal gücümüzü kısıtlar.
B) Hayatımızdaki gerçekleri görebilmek için güneşe ihtiyacımız vardır
C) Güneş, her zaman gerçekleri gösterir
D) Her şeyi açıkça görmek insana üzüntü verebilir.
E) Güneş, hayal gücümüzü kısıtlar.
16)

Kişisel kütüphanesini cumhurbaşkanlığı kütüphanesine bağışlayan ünlü tarihçi kimdir?

A) İlber Ortaylı
B) Mehmet Genç
C) Taner Timur
D) Orhan Çekiç
E) İhsan Fazlıoğlu
17)

“Fikirlerinize katılmıyorum ama fikirlerinizi özgürce söylemek özgürlüğünüzü sonuna dek savunaca­ğım.” sözünü söyleyen dünyaca ünlü Fransız yazar ve düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

A) Voltaire
B) Jean-Jacques Rousseau
C) Auguste Comte
D) Jean Paul Sartre
E) Montesqueiu
18)

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Avrupa ortak para birimi olan avroyu kullanmaktadır?

A) Bulgaristan
B) İngiltere
C) İsveç
D) Danimarka
E) Yunanistan
19)

İzmir'de gün boyunca esen rüzgar, sıcaklığın düşmesine neden olmuştur. Buna göre izmir'de esen rüzgar, aşağıdakilerden hangisi olamaz?

A) Etezyen
B) Karayel
C) Yıldız
D) Poyraz
E) Lodos
20)

Fuat ( ) elindeki belgelerle binanın üçüncü katına çıktı ( ) kapısında “İnsan Kaynakları” yazan, şeffaf camlı bir odadan içeri girdi. Odada birkaç kişi vardı. Orta yaşlı, gözlüklü bir adam sert bir sesle şunu dedi ( ) “Buyrun, kime bakmıştınız ( )” Adamın sesi o kadar ürkütücüydü ki Fuat, bir an geri dönmeyi düşündü ancak kendini toparlayarak elindeki belgeleri adama uzattı ( ) Bu parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırasıyla getirilmelidir?

A) (,) (,) (;) (?) (.)
B) (,) (;) (:) (?) (.)
C) (;) (,) (!) (?) (.)
D) (;) (,) (:) (!) (.)
E) (,) (;) (:) (?) (!)
21)

(I) Bugün itibarıyla 6,9 milyara ulaşan dünya nüfusunun sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilmesi için beslenmesi gerekiyor. (II) Beslenmeyi sağlamak için de gıdanın üretilmesi şart. (III) Tarım, gıda zincirinin birincil üretim olarak tanımladığımız başlangıç noktası yani bitkisel üretim, hayatımızın vazgeçilmezi. (IV) Tarımsal faaliyetlerin başladığı ilk günden bu zamana bitki hastalıkları, zararlı böcekler, parazit bitkiler, yabancı otlar ve olumsuz çevre koşulları üretim yapan çiftçiler için hep sorun olmuş. (V) Sürekli bu etmenlerle mücadele etme yöntemleri geliştirilmesi gerekmiş, dayanıklı bitki ıslahları yapılmış. (VI) Bunlar yapılmasına rağmen bitki hastalıkları nedeniyle oluşan ekonomik kaybın yıllık olarak yaklaşık 220 milyar dolar olduğu belirtiliyor. (VII) Öyle ki tarihte birçok kere bitki hastalıkları ve zararlıları yüzünden kıtlık yaşanmış, insanlar göç etmek zorunda kalmış. Bu parça iki paragrafa bölünmek istense ikinci paragrafın numaralanmış cümlelerin hangisiyle başlaması uygun olur?

A) II
B) V
C) IV
D) VI
E) III
22)

Piyasaların karıştığı, neyin ne olduğunun belli olma­dığı zamanlarda ortaya çıkar bu spekülatörler. Her­kes bir kafa karışıklığı içindeyken, bu kimseler bir yo­lunu bulup kazançlı çıkarlar bu durumdan. Bunların durumunu en çarpıcı biçim de ------- deyimiyle ortaya koyabiliriz. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?

A) cadı kazanı gibi kaynamak
B) düğün aşıyla dost ağırlamak
C) canının derdine düşmek
D) bir dalda dokuz ceviz görmeyince taş atmamak
E) bulanık suda balık avlamak
23)

Uçan sinekleri suyun içinden vuran balıklar ( ) fırlatma rampasından atılan füzeler gibi ilerleyen bukalemun dili ( ) düşmanını uzaktan nakavt edebilen karidesler ( ) Bu tür avcı hayvanlardaki “silahlar” hayrete düşürüyor insanı ( ) Bu parçada boş ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?

A) (,) (,) (...) (.)
B) (,) (;) (.) (.)
C) (-) (-) (...) (...)
D) (,) (,) (!) (...)
E) (;) (;) (.) (.)
24)

İlk romanların ayrı bir yeri vardır, hem yazar için hem de okur için. Yazar, ilk kez okurla paylaşır bir romanını. Okur, ilk kez tanışır bir romancıyla. Öte yandan ----. Doğrudur, yazar anlatacaklarını kendi yaşadıkları üzerinden kurgular. Belki de çevresinden, ailesinden ilham alır. Ne ki bunu yaparken bambaşka bir hayatın da olduğunu gösterir bize. Romanın doğasında, tanımında, doğuşunda var olan bir özelliktir bu. Roman, bireyi diğerlerinden ayıran öyküyü anlattığı gibi, ne kadar çok ortaklığımızın olduğunun da altını çizer. Yazarın böyle bir niyeti olmasa bile. Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) yazar, bir alanda ilk kez boy göstermenin heyecanını yaşar
B) genellikle otobiyografik olmakla eleştirilir ilk romanlar
C) kendi yaşantısından yola çıkarak toplumsal yaşama ayna tutar
D) ilk romanların kaderi tümüyle okurun elindedir
E) bu tanışıklığı avantaja çevirmenin derdine de düşer yazar
25)

I. Sandler Raporu II. Amiral Bristol Raporu III. Kofi Annan Raporu IV. General Harbord Raporu V. Milne Raporu Yukarıdaki raporların hangilerinin Ulusal Kurtuluş Savaşıyla ilgili olduğu söylenemez?

A) III ve V
B) I ve III
C) II ve IV
D) I - III ve IV
E) II - IV ve V
26)

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı ekonomisini olumsuz etkilememiştir?

A) Hayvansal ürünlerin ham madde olarak kulla­nılması
B) Avrupa'nın yeni ticaret yollan bulması
C) Ingiltere ile 1838 Ticaret Antlaşması’nın imzalanması
D) Fransızlara ticari imtiyazların verilmesi
E) Sanayi Devrimi ile Avrupa'nın yoğun üretime geçip pazar arayışına girmesi
27)

Aşağıdakilerden hangisi Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlar ?

A) Hava Olayları
B) Mevsim oluşumu
C) Ay tutulması
D) Gece ve gündüz oluşumu
E) Uzaklaşan gemilerin giderek kaybolması
28)

İnsanların ekonomik faaliyetleri doğal çevrenin sunduğu imkânlar doğrultusunda olmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu duruma örnek olarak gösterilemez?

A) Sanayi faaliyetlerinin yoğun olduğu yerlerde nüfusun fazla olması
B) Karasal iklim bölgelerinde çay tarımının yapılamaması
C) Deniz kıyılarında balıkçılık faaliyetlerinin yaygın olması
D) Yerleşme yerlerinin su kaynaklarına yakın yerlerde kurulması
E) Sert kayaçların bulunduğu yerlerde taş barınakların yaygın olması
29)

I.Din ve vicdan özgürlüğü

II.Dinin yasaklanması

III.Bilimsel gelişmelere açık olma


Yukarıdaki özelliklerden hangileri Laiklik il­kesinin savunduğu düşünceler arasında yer almaz?

A) Yalnız II
B) Yalnız l
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
30)

Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolesterolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi. Bu cümleden aşağıdakilerin hangisine kesin olarak ulaşılabilir?

A) Börülce bütün hastalıklara iyi gelmektedir.
B) Börülce, birçok hastalığa karşı iyi gelmektedir.
C) Doktorlar, yüksek tansiyonun tedavisinde börülcenin dolaylı etkisi olduğunu öne sürmüşlerdir.
D) Kötü kolesterolü azaltan en önemli yiyecek börülcedir
E) Börülcedeki bazı mineraller, kanser hastalığını tedavi edici özelliktedir.
31)

Yaz tatilini geçireceğimiz yeri ailece birlikte belirliyoruz. Hatta evde ortak kullanım için satın alınacak eşyaların seçilmesi gibi konularda da tüm aile bireylerinin görüşlerini almaya dikkat ediyoruz. Bu tavrımız da çocuklarımızın, alınan kararlara katılma davranışının gelişmesinde etkili oluyor. Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Ünsüz yumuşaması
B) Ünlü düşmesi
C) Ünlü daralması
D) Ünsüz benzeşmesi
E) Ünsüz türemesi
32)

Bir okulda okutulan 8 seçmeli dersten; • 3’ü saat 08.00’de • 2’si saat 11.00’de diğerleri farklı saatlerde başlamaktadır. Bu derslerden üçünü seçmesi gereken Sevim, seçimi kaç farklı şekilde yapabilir?

A) 31
B) 33
C) 32
D) 34
E) 30
33)

Aşağıdakilerden hangisi Anadolu'da yaşamış medeniyetlerden biri değildir?

A) Hitit
B) Urartu
C) Frigya
D) Lidya
E) İnka
34)

Bir yerin haritadaki alanına izdüşüm alanı denir. Gerçek alanla izdüşüm alan arasında mutlaka fark bulunur. Buna göre, aşağıdaki yörelerimizin hangisinin gerçek alanıyla, iz düşüm alanı arasındaki farkın en az olduğu ileri sürülebilir?

A) Göller Yöresi
B) Sivas Yöresi
C) Hakkâri Yöresi
D) Ergene Havzası
E) Doğu Karadeniz Bölümü
35)

Aşağıdaki canlılardan hangisi gelişim boyunca önce solungaç sonra akciğer solunumu yapar ?

A) Kurbağa
B) Yılan
C) Kaplumbağa
D) Yarasa
E) Kelebek
36)

(I) Usta yazar, epey akıcı bir dille yazmış bu eseri­ni.
(II) Oradan buradan duyduklarıyla değil, kendi deneyimleri ve okudukları üzerine kurmuş eserin yapısını.
(III) Ama yararlandığı kaynakları tam ola­rak açıklamamış, yani kimse nelerden yararlandı­ğını bilmiyor.
(IV) Şüphesiz böyle akıcı bir eserin meydana gelmesine kaynaklık eden şeyler açıkla­nırsa bu durum okuru afallatır ama eserin sonuna bir kaynakça konsa hiç fena olmazdı.

(V) Böylelik­le bu usta yazarımızın eserlerindeki bilgilerin izleri­ni sürer, daha da zevkli ve renkli okumalara doğru yelken açardık.

Bir yazar ve eserinin anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) III. cümlede, eserdeki bazı bilgilerin gizli kal­masının zorunluluğu dile getirilmiştir.
B) V. cümlede, IV. cümledeki önerinin yerine getirilmesinin okura sağlayacağı yarara yer verilmiştir.
C) IV. cümlede, bir öneri sakıncasıyla birlikte orta­ya konmuştur.
D) II. cümlede, eserin kulaktan dolma bilgilerle oluşturulmadığından söz edilmiştir.
E) I. cümlede, eserin biçemine ilişkin bir bilgi verilmiştir.
Başka Sınava Geç