04 Ocak 2025 Deneme Sınavı

Kategori: Deneme Sınavları
Soru Sayısı: 13 Soru
Süre: 19.5 Dakika
Eklenme Tarihi: 04 Ocak 2025
Kalan Süre
59
1)

Mengücekliler Dönemi'nde Mimar Ahlatlı Hürrem Şah tarafından inşa edilen, 1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınıp uzmanlarca "Anadolu'nun El Hamrası" olarak nitelendirilen Türk - İslam eseri aşağıdaldlerden hangisidir?

A) Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
B) Konya ince Minareli Medrese
C) Sivas Gök Medrese
D) Gevher Nesibe Darüşşifası
E) Anber Bin Abdullah Daruşşifası
2)

Günümüzde kişisel bilgilerin korunmasındaki etik sorunlar belki de en çok sağlık alanında göze çarpmaktadır. Bilgiye erişim, sağlık hizmeti sunumunda tedavi ve araştırma sürecinin doğru işlemesi için önemli bir gerekliliktir. Ancak bu süreçte ortaya çıkan mahremiyet ihlali olasılıkları sağlık personeli ve yöneticileri için hastaya ait bilgileri korumayı ahlaki bir görev hâline getirmektedir. Bir yandan hastaya ait tıbbi bilgilere erişimin hekim açısından mümkün olduğunca kolaylaştırılması gerekirken diğer yandan bilginin korunması için üst düzey tedbir alınması da gerekmektedir. Bu dengenin hasta ile hekim arasındaki ilişkide sağlanması gerektiği gibi aynı zamanda sağlık hizmeti verilen kuruluşça uygulanan bilgi güvenliği politikasında da gözetilmesi gerekir. Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Doktor-hasta ilişkisinin temelinde kişinin yaşam tarzına ve özel bilgilerine saygı gösterilmesi yatmaktadır.
B) Sağlık sektöründe aktörler, hastaya ait özel bilgilerin korunmasından sorumludur.
C) Hastanın güven duyacağı bir hekimle çalışması en az hastalıklarından kurtulması kadar önemlidir.
D) Günümüzün teknoloji dünyasında kişisel bilgilerin korunması kolay bir iş değildir.
E) Herkesin, hastalıklarına bir çözüm bulmak için güven duyacağı bir sağlık personeliyle çalışma hakkı vardır.
3)

Aşağıdakilerden hangisi ile Osmanlı Devleti Boğazlar üzerindeki egemenlik hakkını son kez kullanmıştır?

A) Paris Antlaşması
B) Hünkar İskelesi Antlaşması
C) Paris Barış Sözleşmesi
D) Montrö Boğazlar Sözleşmesi
E) Londra Boğazlar Sözleşmesi
4)

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de kır ve kent yerleşmelerini birbirinden ayıran faktörlerden biri değildir?

A) idari yapı
B) Coğrafi konum
C) Nüfus miktarı
D) Ekonomik faaliyetlerin türü
E) Konut sayısı
5)

Türkiye'de iç bölgelerden kıyı bölgelere doğru gidil­dikçe tarım ürünlerinde değişiklikler görülmektedir. Buna göre,, kıyı bölgelere gidildikçe aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin üretim alanların­da artış görülme olasılığı daha fazladır?

A) Elma
B) Ayçiçeği
C) Buğday
D) Zeytin
E) Şekerpancarı
6)

2019 Kasım ayı içerisinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan kararnameye göre her yıl 11 Kasım ne günü olarak kabul edildi?

A) Milli Mücadele Günü
B) Hayvanlar Günü
C) Milli Ağaçlandırma Günü
D) Kadınlar Günü
E) Milli Dayanışma Günü
7)

I. İngilizler tarafından desteklenmeleri II. Cumhuriyetin ilanını geciktirmeleri III. Çok partili hayata geçişi engellemeleri IV. Laik Cumhuriyet yönetimini ortadan kaldırmak istemeleri Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Şeyh Sait ve Menemen olaylarının ortak özellikleri arasında gösterilebilir?

A) III ve IV
B) II ve III
C) Yalnız IV
D) I ve II
E) I, III ve IV
8)

Normal şartlarda suyun donma ve kaynama noktaları kullanılarak yapılan farklı ölçeklendirme sistemlerine göre sıcaklık ölçen cihazlara termometre denir. Termometre, sıcaklığı ölçülmek istenen cisimle etkileşime geçer. Bu sebeple termometre seçimi, sıcaklığı ölçülen madde ve ortamın ortalama sıcaklığına bağlı olarak yapılmalıdır. Buna göre • Aslı, çocuk doktoru olarak muayenehanede, • Deniz, kimyager olarak laboratuvarda, • Özgür, metalürji mühendisi olarak demir-çelik üretim tesisinde çalışıyorsa bu ortamlarda tercih edilmesi gereken en uygun termometre çeşidi sırasıyla hangisi olmalıdır?

A) Metal, sıvılı, gazlı
B) Metal, gazlı, sıvılı
C) Gazlı, metal, sıvılı
D) Sıvılı, gazlı, metal
E) Gazlı, sıvılı, metal
9)

Milli Mücadele'nin sözcülüğünü yapan ilk gazete aşağıdakilerden hangisidir?

A) Vatan
B) öğüt
C) Hakimiyet-i Milliye
D) İrade-i Milliye
E) Ceride-i Resmiye
10)

Yaşadığı kötü olayların etkisini tek başına atlatmayı tercih ederdi. Bir başkasının, hayatında olanlarla ilgili bilgi sahibi olmasından rahatsızlık duyardı. Yaşadığı olumsuzluklar dışarı yansımış olsa bile farklı şeyler söyler, sıkıntısını kimseye açmazdı. Yukarıda sözü edilen kişiyi anlatan en uygun deyim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak
B) Umutsuz duruma düşmek
C) Karda gezip izini belli etmemek
D) Dümeni elinde tutmak
E) Kan kusup kızılcık şerbeti içtim demek
11)

Orta Asya Türk devletlerinin Çinlilerle yaptık­ları savaşların amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Dinlerini yaymak
B) Ganimet elde etmek
C) Egemenlik alanlarını genişletmek
D) İpek Yolu’na egemen olmak
E) Çin’in ekonomik gücünden yararlanmak
12)

Bir kamyonun kasasına 32 buzdolabı ile 35 çamaşır makinesi veya 42 buzdolabı ile 15 çamaşır makinesi doldurulabiliyor. Buna göre, bu kamyonun kasasının tamamına kaç tane çamaşır makinesi doldurulabilir?

A) 96
B) 102
C) 90
D) 99
E) 85
13)

Belki herkes duymamıştır; ama Sümmâni adı Doğu Anadolu’da, özellikle Erzurum ve Kars çevresinde yaygındır. Bilhassa altmışın üstündekiler söze başlarken, bir düşünceyi kanıtlamak isterken Sümmâni Baba şöyle demiş, deyip ondan dizeler aktarırlar. Bende şiire başlarken onu taklitle yola koyuldum. Annem de Sümmâni hayranıydı. Onun şiirlerinin çoğunu bilirdi. Yazdığım şiiri ona okur, düşüncesini sorardım. Her okuyuşunda Sümmâni’ye , Emrah’a ya da Aşık Şenlik’e benzediğini söylerdi. Bir gün yine bir şiirimi okudum.” Bu kimin şiiri?” dedi. İlk defa bir şiirimi bildiği şairlerden birine benzetememişti. O zaman anladım ki gerçek şiiri yakalayabilmiştim. Bu parçaya göre “gerçek şiir” için aşağıdakilerden hangisi söz konusu olamaz?

A) Anlaşılmaz olma
B) Benzerlerinden farklı olma
C) Özgün söyleyiş
D) Kişisellik
E) Taklitten uzak olma
Başka Sınava Geç