17 Temmuz 2025 Deneme Sınavı

Kategori: Deneme Sınavları
Soru Sayısı: 25 Soru
Süre: 37.5 Dakika
Eklenme Tarihi: 17 Temmuz 2025
Kalan Süre
59
1)

2019 Nobel Barış Ödülüne layık görülen Abiy Ahmet Ali, hangi ülkeye başbakanlık yapmıştır?

A) Litvanya
B) Mısır
C) Azerbaycan
D) Etiyopya
E) Özbekistan
2)

Prof. Dr. İlber Ortaylı başkanlığında gerçekleştirilen Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ın yemeklerini ve tarihî değerlerini dünyaya tanıtmayı amaçlayan proje aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mozaik Yolu
B) Tarih Yolu
C) Baharat Yolu
D) İpek Yolu
E) Kral Yolu
3)

“Ayaşlı ve Kiracıları” gibi çok tanınmış bir eserinde aralarında bulunduğu üç romanı olmakla birlikte hiç kuşkusuz tam bir öykücüdür Memduh Şevket Esendal. Hem de öykü yazınımızın Sait Faik’ten sonra en önemli öykücüsü. Cevdet Kudret onu şu cümlelerle tanıtıyor: “ Batı’dan sadece öykü tekniğini almakla yetinen Esendal’ın eserlerinde hiçbir yabancı koku yoktur. Bunlar kendi çevremizi, kendi insanlarımızı, kendi dilimizle anlatan, çeviri havası taşımayan, yüzde yüz yerli bir edebiyatın ürünleridir.” Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Açıklayıcı anlatıma başvurulmuştur
B) Dolaysız anlatıma başvurulmuştur
C) Karşılaştırmadan yararlanılmıştır
D) Sözcükler mecaz anlamda kullanılmıştır.
E) Nesnel anlatım ağır basmaktadır.
4)

Mondros Ateşkes Antlaşması’nda; “İtilaf dev­letleri, güvenliklerini tehdit edecek bir durumun or­taya çıkması halinde herhangi bir stratejik yeri iş­gal etme hakkına sahip olacaktır.” hükmü yer al­mıştır. Bu hükmün, I. Wilson İlkeleri, II. Gizli Antlaşmalar, III. Sömürgeci düşünce ve girişimler durumlarından hangileri ile ters düştüğü sa­vunulabilir?

A) Yalnız III
B) I ve II
C) I ve III
D) Yalnız II
E) Yalnız I
5)

Timur Devleti hükümdarlarından Uluğ Bey’in sarayında yetişen, Semerkant Rasathanesi’nin başkanlığını yapan ve Fatih’in daveti üzerine İstanbul’a gelen ünlü matematikçi ve astronom aşağıdakilerden hangisidir?

A) Piri Reis
B) Ali Kuşçu
C) Kâtip Çelebi
D) Takiyüddin Mehmet
E) Hezarfen Ahmet Çelebi
6)

Bir araç belli bir yolu saatte v km hız ile, 1/2 saatte gitmektedir. Buna göre, aynı araç hızını 2 kat arttırırsa aynı yolu kaç saatte alır?

A) 1/3
B) 1/4
C) 1/7
D) 1/6
E) 1/5
7)

(I) Öğretici metinler içinde, rahat anlatımı ve güncel konulara ayna tutuşuyla dikkat çeken bir türdür fıkra. (II ) Edebiyatımıza özel gazeteyle giren bu tür zaman zaman mizahi bir karaktere de bürünür. (III)Fıkralar yazıldığı dönemin sosyal, siyasi ve kültürel yaşantısını gözler önüne sermektedir.(IV) Ahmet Rasim, Servet- i Fünun döneminin dışında kalarak sanat anlayışını yazdığı fıkralara yansıtmıştır. (V) Şaheser olarak adlandırılan Şehir Mektupları adlı eseriyle dikkat çekmiştir. (VI) Ahmet Rasim bu eserinde İstanbul’u bütün yönleriyle canlandırarak anlatmıştır. Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf numaralanmış cümlelerin hangisiyle başlar?

A) VI
B) III
C) IV
D) II
E) V
8)

Dünya’nın yıllık hareketine bağlı olarak mevsimlerin başlangıcı yarım kürelere göre farklılık göstermektedir. Aynı şekilde bir yarım kürede yılın en uzun gecesi yaşanırken diğer yarım kürede ise en uzun gündüz yaşanır. Dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan Türk öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için Türkiye’ye gelmiştir. Birbirleriyle tanışan öğrencilerin yaşadıkları yer ile ilgili konuşmaları şu şekildedir: Ekin: Yaşadığımız yerde 21 Aralık’ta yılın en uzun gündüzü yaşanır. Elif: Benim yaşadığım yerde yıl boyunca daima 12 saat gece, 12 saat gündüz yaşanır. Arda: Benim yaşadığım yerde ise 21 Haziran’da yaz mevsimi başlar. Umut: Yaşadığım şehirde yılın yalnız iki gününde gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir. Bu bilgilere göre öğrencilerden hangisinin yaşadığı yer kesin olarak Kuzey Yarım Küre’dedir?

A) Elif
B) Arda
C) Umut
D) Hepsi
E) Ekin
9)

50 litrelik şeker - saf su karışımına 10 litre şeker ilave edilip bir miktar saf su buharlaştırılıyor. Elde edilen karışımın şeker oranı %50 oluyor. Baştaki karışım da %20 şeker olduğuna göre, kaç litre su buharlaştırılmıştır?

A) 22
B) 18
C) 20
D) 23
E) 25
10)

Yıldızların bir araya gelerek oluşturdukları yıldız kümelerine ne ad verilir ?

A) Galaksi
B) Uzay
C) Evren
D) Dünya
E) Takım yıldızı
11)

11 ile bölündüğünde, bölüm ile kalanın eşit olduğu kaç tane iki basamaklı doğal sayı vardır?

A) 12
B) 11
C) 10
D) 9
E) 8
12)

Bir geleneğin, bir birikimin temel taşları olan Türk edebiyatının kıymetli eser ve yazarları, her geçen gün daha çok unutuluyor. (I) Yeni yazar ve okurlar, bırakın bu eserleri okumayı, çoğu kez isimlerini bile duymamış oluyorlar. (II) Özellikle de tür olarak öykü, bu unutulanlar listesinde ilk sırada dersek yanlış bir şey söylememiş oluruz sanırım. (III) Yazarların “Bütün Eserleri” başlığı altında tek bir cilde ya da en fazla iki cilt kitap arasına sıkışıp kalmış eserlerini sadece çok meraklı olan okurlarla akademik çalışma yapanlar tozlu raflardan alıp okuyorlar. (IV) Diğer türlü, tekrar baskıları bile epeyce uzun aralıklarla yapılan bu eserler, yeni nesil okurun gündemine girme şansı maalesef bulamıyor. (V) Şans eseri bu eser ve yazarlarla karşılaşanlar ise bu yapıtlara ön yargı ile yaklaşıyorlar. (VI) Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine “Çünkü hiç kimsenin okumadığı, bilmediği ve hacimleriyle göz korkutan bu eserleri okumanın zaman kaybı olacağını düşünüyorlar.” cümlesi getirilmelidir?

A) V
B) VI
C) IV
D) II
E) III
13)

Aşağıdaki atasözlerinden hangisi anlamca diğerlerinden farklıdır?

A) Aç kurt aslana saldırır.
B) Aç ile eceli gelen söyleşir.
C) Aç köpek fırın deler.
D) Açın imanı olmaz.
E) Açın gözü ekmek teknesinde olur.
14)

Ülke genelindeki tüm millî cemiyetler aşağıdakilerin hangisinde Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleştirilmiştir?

A) Amasya Görüşmeler
B) Sivas Kongresi
C) Havza Genelgesi
D) Erzurum Kongresi
E) Amasya Genelgesi
15)

Bir dilde yabancı sözcüklerin olması doğaldır. Hele hele bizim gibi yüzyıllar boyu çeşitli kültürlerin etkisinde kalmış bir ulusun dilinde elbette yabancı sözcükler olacaktır. O sözcükler kullanıla kullanıla artık bir parçamız olmuştur. Ancak, günümüzde bir yabancı sözcük hayranlığıyla karşı karşıyayız. Türkçesi varken yabancı sözcükleri kullanmak da neyin nesi? Sözcüklerimize, sonuçta dilimize sahip çıkmazsak başka kültürlerin güdümüne girmemiz de kaçınılmaz olur. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dil, kültürlerin etkileşimi sonucunda gelişir.
B) Dilimiz en çok batı dillerinden etkilenmiştir.
C) Bir dilde yabancı sözcüklerin bulunması o dilin zenginliğini gösterir.
D) Halkın dilinde yer etmiş yabancı sözcüklerin nereden geldiği önemli değildir
E) Başka bir dile ait sözcüklere sahiplenip gıpta etmek yanlıştır.
16)

Aşağıdaki kurumlardan hangisi Osmanlı Devleti’nde yaygın eğitim hizmetlerine de önem verildiğinin kanıtı sayılabilir?

A) Sıbyan Mektebi
B) Hendeshane
C) Loncalar
D) Enderun
E) Medreseler
17)

Kamu davası açma yetkisine sahip olan görevli aşağıdakilerden hangisidir?

A) Polis
B) Müfettiş
C) Hakim
D) Jandarma
E) Savcı
18)

Sokakta yavaş yavaş ilerliyorum. İnsanların kendilerini yağmurdan koruyup korumadıklarına baktım. Kimsenin kendini korumak gibi bir derdi yoktu. Herkesin aklı başka yerdeydi. Bu parçada aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

A) Ünsüz düşmesi
B) Ünlü daralması
C) Ünsüz yumuşaması
D) Ünsüz benzeşmesi
E) Ünlü düşmesi
19)

I. TBMM’de gündeme getirilen, I. Meclis Kayseri’ye taşınmalıdır. II. Kuva-yi Milliye’ye geri dönülmelidir. III. Olumsuzlukların sorumlusu Mustafa Kemal’dir. Görüş ve eleştirileri, aşağıdaki olaylardan hangisinin sonucunda ortaya çıkmıştır?

A) Londra Konferansı’nın toplanması
B) Kütahya – Eskişehir Savaşları’nın kaybedilmesi
C) Kuva-yi Milliyecilerin isyan etmesi
D) Sevr Antlaşması’nın imzalanması
E) Tekalif-i Milliye Emirleri’nin yayınlanması
20)

Gerek özgün çalışmaları gerekse yetkin çeviri ve denemeleriyle bu alandaki araştırmacılara ışık tutmuştur. Bu cümleyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) özne-yüklem ilişkisine göre etken çatılıdır.
B) Bağlaç kullanılmıştır.
C) Dolaylı tümleç, isim tamlamasından oluşmuştur.
D) Fiilden isim yapım ekleriyle türetilmiş sözcükler vardır.
E) Yüklem, anlamca kaynaşmış birleşik fiilden oluşmuştur.
21)

Birinci TBMM 23 Nisan 1920’de miili bağımsızlık ve milli birliğin sağlanması için meşru bir kuruluş olarak açılmıştır. Fakat büyük sorunlar ve olağanüstü tehlikelerle karşılaşılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu büyük sorunlar ve tehlikelerden bîri olduğu savunulamaz?

A) Para kaynaklarının yokluğu
B) Yunan saldırısının genişlemesi
C) Ayaklanmaların yaygınlaşması
D) Düzenli ordunun kurulamaması
E) Mecliste gruplaşmaların ortaya çıkması
22)

(I) Petrolün sorumsuzca tüketilmesi ve orman alan­larının yok edilmesi, atmosferdeki karbon mikta­rının artmasına ve dünyanın ateşinin yükselmesi­ne yol açıyor. (II) Son yüzyılda bir trilyon varil pet­rol tüketildi, ormanlar yüzde on beş azaldı. (III) Son iki yüzyıldaki en sıcak yıllar, son yirmi yılda yaşandı. (IV) Bilim insanlarına göre, 1970 yılın­dan bu yana küresel ısınma nedeniyle eriyerek yok olan buzul alanı, Türkiye yüzölçümünün iki katına eşit. (V) Buzulların erimesi sonucunda yük­selen deniz seviyesi şimdiden yaşam alanlarını tehdit etmeye başladı. Bu parçada numaralandırılmış cümlelerden hangisi yükleminin türü bakımından diğerle­rinden farklıdır?

A) I
B) IV
C) V
D) II
E) III
23)

Hava ortamında ilerleyen ses dalgası duvara çarpıyor. Buna göre, çarpma anından sonrası için, I. Yansıyan ses dalgalarının hız büyüklüğü çarpmadan önceki hız büyüklüğüne eşittir. II. Ses dalgasının bir kısmı duvara iletilir. III. Duvara iletilen ses dalgasının dalga boyu yansıyan ses dalgasının dalga boyundan büyüktür. yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
24)

Millî Güvenlik Kurulu toplantıları olağan olarak kaç ayda bir yapılmaktadır?

A) 4
B) 6
C) 3
D) 1
E) 2
25)

Köy gerçeğini anlatmak için yalnızca köy malzemesi kullanmak yetmez. Bu, kolaycı bir yoldur. Roman yazarının görevi, köylünün yaşadığı hayatın bir kopyasını okuruna sunmak değildir. Köy fonunu köy gerçeğiymiş gibi göstermek, okuru tuzağa düşürmek ve yanlış yönlendirmektir. Romancı, bu kesimin dra­mını, sadece onları malzeme alarak değil, onların dışındaki kesimleri ve mekânları da göstererek vermelidir. Bu parçada asıl vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Köyün malzeme olarak kullanıldığı her roman, köy romanı değildir
B) Romancı, köy gerçeğini, köy yaşamı ile sınırlandırmadan vermelidir
C) Köy gerçeği, köy insanı anlatılmadan da verilebilir
D) Köy romanı yazan kişi, romanında anlatacağı köyü iyi tanımalıdır
E) Gerçekçi yazar, köy yaşamını değiştirmeden vermelidir.
Başka Sınava Geç