28 Ekim 2024 Deneme Sınavı

Kategori: Deneme Sınavları
Soru Sayısı: 44 Soru
Süre: 66 Dakika
Eklenme Tarihi: 28 Ekim 2024
Kalan Süre
59
1)

I. Harun da böyle bir köyde yaşıyordu ve onun liseye gitme çağı gelmişti. II. Köyde yaşam farklıdır, güneş bir başka doğar, bir başka batar; bahçeler, tarlalar sebze ve meyveden geçilmez. III. Bu gençlerin kimisi isteyerek çiftçiliği seçmiş, kimisi de ailesinin zoruyla çiftçi olmuştu. IV. Fakat okula devam etme konusunda kader onu ailesiyle karşı karşıya getirmişti. V. Köylü emeğini verir yetiştirdiği her bitkiye; sıcağın bağrında, seralar içinde çalışmaktan yorgun düşmüş genç bedenler vardır köyde. Yukarıdaki numaralanmış cümleler anlamlı bir bütün oluşturaca k biçimde sıralandığında hangisi, baştan dördüncü olur?

A) V
B) III
C) I
D) IV
E) II
2)

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de kır ve kent yerleşmelerini birbirinden ayıran faktörlerden biri değildir?

A) idari yapı
B) Coğrafi konum
C) Nüfus miktarı
D) Ekonomik faaliyetlerin türü
E) Konut sayısı
3)

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), 2020 yılını hangi Kazak şairi olarak kutlanılmasını kararlaştırmıştır?

A) Olcas Süleymenov
B) Şakerim Kudayberdiyev
C) Magcan Cumabayev
D) Abay Kunanbay
E) Ahmet Baytursun
4)

AB bütçesinin tüm gelir ve giderlerini inceleyen, hukuka ve usule uygunluğunu denetleyen Avrupa Birliği Sayıştay Biriminin merkezi aşağıdaki üye ül­kelerin hangisinde bulunmaktadır?

A) Paris
B) Londra
C) Amsterdam
D) Lüksemburg
E) Tokyo
5)

Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirliğine göre diğerlerinden farklıdır?

A) Abdülhak Hamit Tarhan, romantizm akımının etkisinde, oldukça etkileyici bir üslupla şiirler kaleme almıştır
B) Tanzimat Dönemi sanatçısı Ahmet Mithat Efendi çok sayıda eser kaleme aldığı için “Yazı Makinesi” olarak da tanınmıştır.
C) Hüseyin Cahit Yalçın’ın çevirdiği “Edebiyat ve Hukuk’ adlı makale nedeniyle Servetifünun dergisi kapatılmıştır.
D) 1860 yılında Şinasi ve Agâh Efendi’nin çıkardı­ğı Tercümanı ahval gazetesiyle Tanzimat ede­biyatı başlamıştır.
E) İntibah, Namık Kemal'in Tanzimat Dönemi’nde yazdığı “ilk edebî roman” örneğidir
6)

(I) Yurdumuz, termal kaynak zenginliği açısından dünyadaki ilk yedi ülke arasında yer alıyor.
(II) Ül­kemizde bin üç yüz dolayında termal kaynak bulunuyor.
(III) Bu kaynaklar, suyu, debisi, sıcaklığı ve çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleriyle Avru­pa’daki kaynaklardan daha üstün nitelikler taşı­yor.
(IV) Avrupa’nın turizm kaynaklarıyla bizim tu­rizm kaynaklarımız arasında kısmi benzerlikler ol­sa da büyük oranda farklılıklar göze çarpar. (V) Tarihi yapı ve yapıtlar bizim ülkemizde önemli bir yer tutarken Avrupa’daki çoğu ülkede bu durum farklıdır. (VI) Fiziksel ve doğal güzellikler açısın­dan da Avrupa’dan çok önde olduğumuzu söyle­mek mümkün. Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar?

A) III
B) V
C) II
D) IV
E) VI
7)

Batıda üç büyük asır, büyük insan yarışması içinde geçtikten sonra XIX. yüzyılda büyük sanayi davası meydana çıktı. Bir asır geçmeden büyük insan, yerini büyük sanayiye bıraktı. Evvelce maddeden ruha yükseltilen kuvvet, tekrar maddeye indi. Az zamanda makine, mabut oldu. Ruh makinenin kaba gövdesi altında ezilmiştir. Parçaya göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

A) Gelişmek için makineleşmek gerekir.
B) Sanayileşmek ruhu öldürür.
C) Makine yükselen değerdir.
D) Makine ruhla yücelir.
E) Ruh ile makine bir arada bulunamaz.
8)

Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından pistlerden ömür boyu men edilen dolayısıyla ülkemizde dopingden en çok ceza alan atlet aşağıdakilerden hangisidir?

A) Nur Tatar
B) Büşra Aydın
C) Aslı Çakır Alptekin
D) Eşref Apak
E) Süreyya Ayhan
9)

Eşit kapasiteli üç işçiden birincisi işe başladıktan 2 gün sonra ikinci işçi, ikinci işçi işe başladıktan 3 gün sonra, üçüncü işçi işe başlayarak toplam 8 günde işi tamamlıyorlar. Buna göre, işçilerden bir tanesi tek başına çalışırsa, aynı işin tamamını kaç günde bitirebilir?

A) 20
B) 17
C) 21
D) 25
E) 18
10)

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olarak gösterilen yapı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hicaz Cami
B) Yedikule Cami
C) Kocatepe Cami
D) Çamlıca Cami
E) Yıldız Cami
11)

I.Bulutlardaki su damlacıkları biraraya gelerek yağmur şeklinde yeryüzüne düşer.

II.Yeryüzünün soğuk olması durumunda havadaki su buharının yeryüzüne yakın yerde yoğuşarak havada asılı olan su damlacıklarına dönüşmesiyle oluşur.

III.Çiy, geceleyin havanın serinlemesiyle su buharının toprağın, çimlerin ve ağaç yapraklarının  üzerinde su damlacıkları oluşturmasıdır.


Yukarıdaki bilgilerden hangisi yada hangileri doğrudur ?

A) I ve III
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I-II ve III
E) II ve III
12)

“MATEMATİK” sözcüğündeki harflerin yerleri değiştirilerek anlamlı ya da anlamsız 9 harfli sözcükler oluşturuluyor. Buna göre, bu sözcüklerin kaç tanesi M harfiyle başlar, fakat K harfiyle bitmez?

A) 9990
B) 10080
C) 9260
D) 8880
E) 8820
13)

a ve b asal sayılar olmak üzere, a - b = 1247 olduğuna göre a’nın rakamları toplamı kaçtır?

A) 19
B) 18
C) 15
D) 17
E) 16
14)

Aşağıdaki sayılardan hangisinin karekökü bir tam sayı değildir?

A) 5648
B) 9216
C) 5184
D) 3481
E) 6889
15)

İşsizlik, geçim sıkıntısı, tüketici nüfusun artması, eğitim düzeyinin düşük olması, yetersiz beslenme gibi sorunlar yaşayan ülkemizde aşağıdakilerden hangisinin var olduğu söylenebilir?

A) Maden kaynaklarının yetersiz olduğu
B) Tarım topraklarının yetersiz olduğu
C) İklim şartlarının tarıma uygun olmadığı
D) Çalışan nüfusun tarımdan sanayiye kaydığı
E) Ülkede aşırı nüfuslanma olduğu
16)

Atatürk Dönemi’nde eğitim alanında atılan yenilikçi adımlar arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

A) Maarif Teşkilatı Yasası’nın yürürlüğe girmesi
B) Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi
C) Köy Enstitülerinin hizmet vermeye başlaması
D) Millet Mekteplerinin açılması
E) Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun çıkarılması
17)

Samsun ile Osmaniye yaklaşık olarak aynı boylam üzerinde yer almaktadır. Buna göre Samsun ve Osmaniye için; I. Güneşin doğuş ve batış saatleri yıl boyunca aynıdır. II. Başlangıç meridyenine olan uzaklıkları aynıdır. III. Gün içinde gölge boyunun en kısa olduğu an aynıdır. IV. Alacakaranlık süreleri aynıdır. bilgilerinden hangileri kesinlikle doğrudur?

A) I ve IV
B) II ve III
C) Yalnız I
D) Yalnız III
E) III ve IV
18)

İnsanın canını sıkacak kadar temiz, parmaklarını çıtlatsan rahatsız edecek kadar sessizdi oda ( ) Dünyanın neresinde ( ) hangi hastanesinde duysanız tanıyabileceğiniz bu hastalık kokusuna ( ) girip çıkan hemşirelerin parfüm kokusu karışıyordu. Yatağın bir yanında üzerine beyaz plastik boya çekilmiş komodin, diğer yanında plastik bir sandalye ( ) Tam karşıda ise renkleri solmuş, eskimiş üçlü bir koltuk vardı. Bu parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?

A) (.) (,) (:) (...)
B) (.) (,) (,) (...)
C) (.) (?) (;) (!)
D) (...) (;) (,) (!)
E) (...) (.) (,) (...)
19)

İnsan bağışıklık sistemi, grip virüsünün yüzeyindeki hemaglutinin proteinini tanımak yoluyla devreye girer. Antijen olarak algılanan hemaglutinine karşı özgül antikor oluşturulur ve virüsle savaşılır. Antikorlar, antijenlerle moleküler uyum gösterir. Antijenin moleküler yapısındaki değişim, daha önce üretilmiş özgül antikoru etkisiz kılar. Grip virüsünün geçirdiği çok sayıda mutasyondan bazıları, hemaglutinin proteininde değişikliğe yol açar. Değişime uğrayan hemaglutinin, bağışıklık sistemi tarafından hemen tanınamaz ve hastalık etkisini gösterir. Hastalığın yenilgiye uğratılabilmesi için antijen yapısının tanınması ve ona özgül antikorun yeniden üretilmesi gerekir. Uzmanlar her yıl en çok salgına yol açacağı tahmin edilen grip virüsü çeşitlerinin hemaglutinin yapısından aşı üretirler. Verilen bilgilerden yola çıkarak; I. Grip aşısı tam anlamıyla koruyuculuk sağlamaz. II. Grip aşısı mutasyon geçirmemiş virüsler için koruyucudur. III. Hemaglutinin bir çeşit antijendir. IV. Grip virüsünün geçirdiği tüm mutasyonlar hemaglutinin yapısını değiştirir. yargılarından hangileri söylenebilir?

A) I, II ve IV
B) II ve IV
C) I, II, III ve IV
D) I, II ve III
E) I ve III
20)

I. Bey Dağları Sahil Millî Parkı, Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ili sınırları içinde yer almaktadır ve 1972 yılında millî park olarak ilan edilmiştir. II. Batı Torosları oluşturan bu genç Bey Dağları, ana kaya itibari ile başlıca serpantin ve kalkerden oluşmaktadır, ayrıca 31.018 hektarlık bir yüz ölçümüne sahiptir. III. Millî parkın kıyı bölgelerinde kızılçam varken orman örtüsü yükseldikçe yerini karaçam ve sedire bırakır. IV. Ayı,.kurt, tilki, yaban keçisi, vaşak, sincap, oklu kirpi gibi kara memelilerinin yanında kıyılarda nadir de olsa Akdeniz fokuna rastlanmaktadır. V. Aynı zamanda millî park, otsu flora yönünden zengindir ve bine yakın bitki türünden yirmi beşi parka özgü endemik türdür. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturabilmesi için hangileri yer değiştirmelidir?

A) IV ve V
B) I ve II
C) II ve III
D) I ve III
E) I ve V
21)

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 2020 Dünya Hava Oyunları’nın sloganı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Göklerin Yıldızı
B) Göklerin Parıltısı
C) Uçan Yıldızlar
D) Türkün Gücü
E) İstikbal Göklerdedir
22)

Bir öğrenci kendisine bir sayı oyunu kurarak oyunun kurallarını aşağıdaki gibi belirliyor. • Kâğıda bir tam sayı yazıyor. • Yazdığı sayı çift sayı ise 2 ye bölüyor, tek sayı ise 5 ile çarpıp 1 ekliyor. • İşleme 1 sayısını elde edene kadar devam ediyor ve sonucu 1 elde ettiğinde kâğıtta yazan sayı adedine işlem uzunluğu ismini veriyor. Örneğin, kâğıda 15 sayısını yazıp işlemleri belirtilen kurallara göre yaptığında, 15 – 76 – 38 – 19 – 96 – 48 – 24 – 12 – 6 – 3 – 16 – 8 – 4 – 2 – 1 buluyor ve işlem uzunluğunu 15 olarak elde ediyor. Buna göre bu öğrenci aşağıdaki sayılardan hangisini kâğıda yazarsa işlem uzunluğunu 6 olarak elde eder?

A) 16
B) 32
C) 20
D) 12
E) 18
23)

Türkiye’nin ilk seri üretim yapan insansı robot fabrikası Akın Robotics hangi ilimizde açılmıştır?

A) Konya
B) Karaman
C) Antalya
D) Ankara
E) Adana
24)

Dünyanın gelmiş geçmiş bütün yazarları, sancılı mı sancılı çalışmaların arkasından eserlerini ortaya koyabilmişlerdir. Söz gelimi Gogol, kılı kırk yararak, büyük emekler vererek Ölü Canlar eserinin ikinci cildini yazmış, beğenmeyip yakmıştır. Hemingway, Çehov, Kafka, Maupassant da bu tarz yazarlar arasındadır. Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdaki şıklardan hangisi söylenemez?

A) Çeşitli cümle türleri kullanılmıştır.
B) Örneklendirmeye gidilmiştir.
C) Deyim kullanılmıştır.
D) Tanık göstermeye başvurulmuştur.
E) Açıklayıcı bir yol benimsenmiştir.
25)

Osmanlı Devleti’nin Dağılma Dönemi’nde bir devlet politikası olarak benimsenen Osmanlıcılık fikir akımı ile; I. Osmanlı ülkesindeki kültürel farklılıkların ortadan kaldırılması, II. devletin birliğinin korunmak istenmesi, III. kaybedilen toprakların geri kazanılmak istenmesi amaçlarından hangilerine ulaşılmak istenmiştir?

A) II ve III
B) I ve II
C) I, II ve III
D) Yalnız I
E) Yalnız II
26)

Aşağıdakilerden hangisi kalıplaşmış bir masal cümlesidir?

A) Anne ceylan, yavrularının bir saldırıya uğramasından korktuğu için daima tetiktedir
B) Bir varmış, bir yokmuş, ülkenin birinde elinden her iş gelen usta bir marangoz yaşarmış.
C) Kralın bu emrini duyan prens hemen kardeşinin yanına gitmiş.
D) Bu olağanüstü varlıkların hangi zamanda karada da yaşayabilme özelliği kazandığı belli değil.
E) Ordunun nereye gideceği kimse tarafından bilinmiyormuş
27)

1982 Anayasası’nda 2010 yılında kabul edilen değişiklik de göz önüne alındığında, aşağıdakilerden hangisine yönelik alınacak farklı tedbirlerin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağı belirtilmemiştir?

A) Kadınlar
B) İşçiler
C) Çocuklar
D) Vazife şehitlerinin yetimleri
E) Yaşlılar
28)

Aşağıdakilerin hangisinde iklimin etkisi diğerlerine göre daha azdır?

A) İç bölgelerde ormanların kendini yenileme süresinin uzun olması
B) Güney Marmara Bölümü'nde kümes hayvancılığının yaygın bir ekonomik faaliyet olması
C) Orta Anadolu’da buğday tarımının yoğun olarak yapılması
D) Erzurum - Kars çevresinde büyükbaş mera hayvancılığının yaygın olması
E) Akdeniz ve Güney Ege kıyılarının yaz turizmine elverişli olması
29)

Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur?

A) Bu çığlığı duymamış olamazmış
B) Seninle konuşmuyor değilim
C) Otur da derdine yan şimdi.
D) Söylediklerin yanına kalmayacak.
E) Sabrımın sınırlarını zorluyorsun.
30)

Aşağıdakilerden hangisi ile halifeliğin kaldırılmasının sonuçları arasında bir ilişki olduğu söylenemez?

A) Savunma Bakanlığı’nın kurulması
B) Osmanlı Devleti’nin resmen sona ermesi
C) Osmanlı hanedanının yurt dışına çıkarılması
D) Tekke ve zaviyelerin kapatılması
E) Eğitim - öğretim birliğinin sağlanması
31)

2019 yılında Uluslararası off-road yarışı düzenleyen ilimiz neresidir?

A) Van
B) İstanbul
C) Adana
D) Erzincan
E) Erzurum
32)

19 Mart 1945’te Sovyet Rusya, 1925 tarihli Türk Sovyet tarafsızlık ve saldırmazlık paktını feshet­miş, 7 Haziran 1945’te de Türk hükümetine ver­dikleri notada Kars ve Ardahan’ın Rusya’ya terki ile Boğazlarda Sovyetlere üs verilmesini istemiş­lerdir. Buna göre, Sovyet Rusya’nın; I. Türkiye’ye karşı izlediği politikasında değişik­liğe gittiği, II. Türkiye’yi kendi rejimi içine almaya çalıştığı, III. Türkiye’ye karşı sömürgecilik emellerini açığa vurduğu durumlarından hangilerine yöneldiği söylene­bilir?

A) Yalnız I
B) I ve III
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III
33)

Aşağıdakilerden hangisinin uluslararası ticari ilişkilerde kolaylık sağladığı söylenemez?

A) Miladi takvimin kabul edilmesi
B) Hafta tatilinin cumadan pazar gününe alınması
C) Kabotaj Kanunu'nun kabul edilmesi
D) Rakamlarda değişiklik yapılması
E) Arşın ve Endazenin yerine metrenin kullanılması
34)

Aşağıdakilerden hangisi “Dünya Ekonomik Buhrana” karşı Türkiye’de alınan önlemlerden biri değildir?

A) Tasarrufun teşvik edilmesi
B) Dış ticaretin mal ile yapılması
C) Paranın denetim altına alınması
D) Özel girişimciliğe desteğin artırılması
E) Planlı kalkınmaya girişilmesi
35)

İstiklal marşı ilk defa hangi anayasamızda yer almıştır?

A) 1982
B) 1928 Anayasa değişikliği
C) 1921 (Teşkilatı Esasiye)
D) 1961
E) 1924
36)

Aşağıdaki olaylardan hangisi sürtünme kuvvetinin etkisini artırmak için yapılmıştır?

A) Uçakların ön kısımlarının sivri olarak tasarlanması
B) Ağır cisimlere teker takılması
C) Birbirine temas eden yüzeylerin yağlanması
D) Yolda giden bir aracın frenine basılması
E) Makinelerde hareketli parçalarda bilyeli yatak­lar kullanılması
37)

Türkiye’ye güneyden esen yerel rüzgârlar sıcaklığı arttırırken, kuzeyden esen yerel rüzgârlar ise sıcaklığı düşürmektedir. Bu durum Türkiye’nin aşağıdaki özelliklerinden hangisinin sonucudur?

A) Asya kıtasında yer alması
B) Üç tarafının denizlerle çevrili olması
C) Ortalama yükseltisinin fazla olması
D) Kuzey Yarım Küre’nin orta kuşağında yer alması
E) Başlangıç meridyeninin doğusunda yer alması
38)

Bir torbadaki kartları 12 şer saydığımızda 8,16 şar saydığımızda 12, 20 şer saydığımızda 16 kart artıyor. Buna göre, torbada en az kaç kart vardır?

A) 248
B) 236
C) 240
D) 232
E) 244
39)

Her kahve aynı tadı taşımaz. Dostlarla içilen kahve neşedir. Kahkahalar köpüklerin üzerinde yüzer. Sahilde oturduğun rüzgârlı bir sonbahar günü en sevdiğin dostun ağlarken içtiğin kahvenin tadı ise kederlidir. Bir pazar öğle sonrası annenin Hadi bir kahve yap da içelim.” dediği kahve huzurludur. Köpükler, annenin göz bebeklerine yansıyan, dudağının kıyısında kalan küçük bir gülümsemedir. Kısacası kahve, insanın her tür duygusunun tercümanıdır. En zor ve en keyifli anların sıcacık dostudur. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Karşılaştırma
B) Örneklendirme
C) Kişileştirme
D) Tanımlama
E) Tanık gösterme
40)

Aşağıda verilenlerden hangisi tüm canlılarda görülür?

A) Fotofosforilasyonu gerçekleştirme
B) Böbreklerde boşaltım yapma
C) Glikozu hücresel solunumda parçalama
D) Sinir sistemine sahip olma
E) Doku oluşturma
41)

Aşağıdaki besin maddelerinden hangisinin kimyasal sindirimi ağızda başlar?

A) Yağ
B) Su
C) Karbonhidrat
D) Protein
E) Vitamin
42)

"Kullanılan deyimin cümleye anlamca uygun düşmemesi anlatım bozukluğuna yol açar." Aşağıdaki cümlelerin hangisinde böyle bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

A) Her şeyi çok abartır, adeta pireyi deve yapardı
B) Alacaklılar seni arıyor, deyince etekleri tutuştu.
C) Haber dinlerken gevezelik etmesi beni deli ediyor.
D) Olacakları engelleyemeyiz artık, ok yaydan çıktı
E) Yorgunluktan ölüyor, adeta burnundan soluyordu
43)

Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlılarda gelişen sanat dallarından biri değildir?

A) Minyatür
B) Çinicilik
C) Tezhip
D) Gravür
E) Hat
44)

Aşağıdakilerden hangisinin uluslararası ticari ilişkilerde kolaylık sağladığı söylenemez?

A) Hafta tatilinin cumadan pazar gününe alınması
B) Arşın ve Endazenin yerine metrenin kullanılması
C) Rakamlarda değişiklik yapılması
D) Kabotaj Kanunu'nun kabul edilmesi
E) Miladi takvimin kabul edilmesi
Başka Sınava Geç