ONUNCU KISIM
Adalet Komisyonlarının Kuruluş ve Görevleri
Kuruluş:
Madde 113- a) Adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları: Ağır ceza mahkemelerininbulunduğu yerlerde; başkanı ve bir asıl, bir yedek üyesi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluncabelirlenecek hakimler ile o yer Cumhuriyet savcısından oluşur. Başkanın yokluğunda komisyona asıl üye başkanlık eder. Asıl üyenin komisyona başkanlık etmesiveya yokluğunda yedek üye, Cumhuriyet başsavcısının yokluğunda ise kendisine vekalet edenCumhuriyet savcısı komisyona katılır.
b) İdari yargı adalet komisyonları: Bölge idare mahkemelerinin bulunduğu yerlerde; bölge idaremahkemesi başkanının başkanlığında, iki asıl ve bir yedek üyesi Hakimler ve Savcılar YüksekKurulunca belirlenecek idari yargı hakimlerinden oluşur.Başkanın yokluğunda komisyona kıdemli asıl üye başkanlık eder. Üyelerden birinin komisyonabaşkanlık etmesi veya yokluğunda yedek üye komisyona katılır.
(a) ve (b) bentlerinin ikinci paragraflarında belirtilen üyelerin de yokluğu hâlinde, birinci sınıfaayrılma incelemesine tâbi tutulup da ayrılamayanlar hariç, en kıdemli hâkimden başlayarakkomisyon oluşturulur. Bu durumda kıdemli olan, komisyona başkanlık eder.Adalet komisyonlarında, bir yazı işleri müdürü ile yeteri kadar memurdan oluşan birer bürobulunur.
Görevleri:
Madde 114- Adalet komisyonlarının görevleri şunlardır:
a) Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar dışındaki adlî ve idarî yargı ile ceza infaz kurumları vetutukevleri personelinin;
1) İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklardan merkezî sınavda başarılı olanların ilgili yönetmelikhükümlerine göre düzenlenecek sözlü ve gerektiğinde uygulamalı sınavlarını yapmak, hukukfakültesi, adalet meslek yüksek okulu veya meslek yüksekokullarının adalet veya ceza infaz vegüvenlik hizmetleri programı, lise veya meslek liselerinin adalet alanı ve ilgili mevzuat uyarıncabunlara denkliği kabul edilen program veya alan mezunlarına öncelik tanımak kaydıyla başarılıolanların atanmalarını teklif etmek.
2) Aslî Devlet memurluğuna atanmaları, sicil ve disiplin işlemleri, görevden uzaklaştırılmaları,aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlemlerini bu Kanun ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ileilgili mevzuat hükümlerine göre yerine getirmek.
3) Naklen veya hizmet gereği atamasını, ilgili mahkeme başkanı, hâkim veya Cumhuriyet savcısınıngörüşünü alarak, yetki alanı içerisinde yapmak.
4) Geçici olarak görevlendirmesini, yetki alanı içerisinde altı ayı geçmemek üzere yapmak.
b) Kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmek. Bakanlıkça, birinci fıkranın (a) bendinin (1) numaralı alt bendindeki görevlerin bir kısmı veyatamamının Bakanlık bünyesinde oluşturulacak sınav kurullarınca yerine getirilmesine de kararverilebilir. İlk defa Devlet memurluğuna atanması teklif edilen personelin atanmaları Bakanlık onayı iletamamlanır. Bu personelin atanması, eğitilmesi ile ilgili usûl ve esaslarile sınav kurullarınınoluşumu yönetmelikte gösterilir.
(3)Bu madde kapsamındaki personeli, ilgili adalet komisyonunun muvafakati, teklifi veya hizmetingereği olarak başka bir adalet komisyonunun yetki alanına naklen atama veya geçici olarakgörevlendirme yetkisi Adalet Bakanlığına aittir.
Zorunlu hâllerde görevlendirme
Madde 115- Herhangi bir nedenle görevine gelemeyen hâkimin yerine, bu hâkim görevinebaşlayıncaya veya Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yetkilendirme yapılıncaya kadar, oyerdeki hâkimler arasından, adalet komisyonu başkanınca; adlî yargı çevresinde herhangi bir nedenle görevine gelemeyen Cumhuriyet savcısının yerine bu Cumhuriyet savcısı görevinebaşlayıncaya veya Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yetkilendirme yapılıncaya kadar, yargıçevresindeki Cumhuriyet savcıları arasından, ağır ceza Cumhuriyet başsavcısı tarafındangörevlendirilir.
Soruşturma ve kovuşturma usulü:
Madde 116- Bu kısımda yazılı memurların görevlerinden doğan suçlarından dolayı bulunduklarıyer Cumhuriyet savcılığınca doğrudan doğruya genel hükümler dairesinde soruşturma vekovuşturma yapılır.
Kıyafet :
Madde 117- Zabıt katipleri ile mübaşirlerin görev sırasında giyecekleri resmi kıyafetlerin şekli, bunların giyilme zamanı ve yerleri ile yenilenme süreleri Adalet Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte düzenlenir. Kıyafetler Bakanlıkça sağlanır.