İnovasyon olarak sıklıkla kullanılan yenilikçilik toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanmasıdır.
Bu durum okullara uyarlanacak olursa inovasyona sahip bir okulun özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisi sayılamaz?
Bu bölümde problem sunulur, tanıtılır. Araştırmaya yönelik alt yapı oluşturulur. Önceki çalışmalarla yeni çalışma arasında mantıksal ilişkiler kurulur. Ardından problem okuyucuların anlayabilmesi için yeterince açık ve anlaşılır ortaya konulur.
Parçada bilimsel raporun hangi bölümü hakkında bilgi verilmiştir?
Aşağıdakilerden hangisi kapsayıcı eğitimin ilkelerinden biri değildir?
Ülkemizde kapsayıcı eğitime yönelik yasal düzenlemelerden biri olan 1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 4. maddesi şu şekildedir: “Eğitim kurumları dil, din, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayrımı gözetmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir kişiye aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” Buna göre kapsayıcı eğitimin;
I. Eşitlik
II. Ayrıcalık
III. Katılım
IV. Erişim
İlkelerinden hangilerini benimsediği söylenebilir?
Kapsayıcı pedagojiyi temele alan eğitim yaklaşımları, sınıf içindeki çeşitliliklerin ve farklılıkların doğru yönetilememesinden kaynaklandığı düşünülen sorunlara alternatif çözümler sunan esnek ve evrensel bakış açıları içermektedir.
Eğitim penceresinden bakıldığında tüm bu anlayışların özünde aşağıdakilerden hangisinin olduğu söylenemez?
Kapsayıcı eğitim, tüm çocukların toplumsal yaşama katılmasını amaçlar.
Bu durum kapsayıcı eğitimin hangi amacının bir sonucudur?
“Sınıfımda engeli olan bir çocuk olması bazı arkadaşlarımın ifadesiyle fazladan iş. Ancak zaten işimiz çocuklarını eğitimlerini planlamak, yürütmek. Çocukların hepsinin ilgisi farklı. Bazısı arabalara bayılıyor, bazısı renkli bebek resimleri çizince mutlu oluyor. Bedensel engeli olan bir çocuğun rahat oturmasını sağlayınca, etkinlikle katılabiliyor. Gözlüğüm olmasa, yolumu bulamayacak kadar gözlerim bozuk benim mesela. Ne farkım var o çocuktan?”
Yukarıdaki değerlendirmeyi yapan bir öğretmenin kapsayıcı eğitimin hangi özelliğine vurgu yaptığı söylenebilir?
• Çocukların materyal kullanma, öğrenme içeriğinin bir kısmını kendi seçimi doğrultusunda belirleme gibi alternatiflerinin olması onların öğrenme sürecine motivasyonlarını artıran önemli bir unsurdur.
• Sevdiği deftere yazı yazması, etkinlik sürecinde sevdiği bir oyuncağını yanında bulundurması onların katılımını destekleyebilir.
Yukarıda kapsayıcı eğitim ortamlarından katılımı sağlayan hangi faktörden bahsedilmiştir?
Ritüeller, derin anlam içeren süreçler ya da günlük rutinlerdir. Teknik bir eylemden daha fazlasıdır.. Bu rutin olaylar okulun misyon ve değerleriyle birleştirilebilirse okula ruh kazandırılır ve kültürel bağlantılar güçlendirilir. Ritüeller karşılama ve sonlandırma ritüelleri şeklinde örneklenebilir.
Aşağıdakilerden hangisi “sonlandırma” ritüellerinden biri değildir?
Kapsayıcı eğitim ortamlarında tüm çocukların/öğrencilerin çeşitli öğrenme ve gelişim özellikleri bakımından desteğe ihtiyacı olabilir. Tüm öğrencilerin öğrenebileceği ve hepsinin “etiketlerinden” ziyade performanslarına göre “desteklenmesinin” önemli olduğu düşünüldüğünde; her çocuğun öğrenebilir olduğu görülür.
Metinden altı çizili kısımda aşağıdakilerden hangisinin öneminden bahsedildiği söylenemez?
Türkiye’de kapsayıcı eğitimin genel bağlamında bakıldığında mevsimlik tarım işçiliğinin aşağıdakilerden hangisine neden olduğu söylenebilir?
Kapsayıcılığın karşıt terimi olarak kullanacağımız ayrımcılık (ya da dışlama), en basit hâliyle bir kişiye ya da bir gruba benzer durum ve koşullardaki diğer kişilerden farklı ve eşit olmayan bir muamele yapılması şeklinde tanımlanabilir. Ortaya çıkabilecek ayrımcılığın farkına varmak ve ayrımcılığı engelleyecek önlemler almak tüm öğretmenlerin öncelikleri arasında yer almalıdır.
Buna göre, kadınların eğitim ve çalışma imkânlarından eşit olarak yararlanamaması hangi tür ayrımcılığa örnek verilebilir?
Kapsayıcı eğitimde bir öğretmenin aşağıdakilerden hangisi benimsemesi öğrencilerin katılımını artırıcı bir etki sağlamaz?
Öğretim uyarlandığı sınıfların özelliklerini gösteren tablo aşağıdaki gibidir:
Bu özelliklerden hangisi “kapsayıcı eğitim”le doğrudan ilgilidir?
13. NOLU İKLİM EYLEMİ AMACI: İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek.
Aşağıdakilerden hangisi bu amaç kapsamında olamaz?
Sıfır Atık Mavi projesi aşağıdakilerden hangisini korumayı kapsamaz?
Köppen iklimlendirme sistemine göre verilen şehirlerden hangisi “kurak mevsimi olmayan nemli karasal (soğuk) iklim” bölgesinde yer alır?
Kirliliğin kontrolü için yasal standartların oluşturulması, bu standartlara uyumun denetlenmesi ve ölçümlenmesi, uymayanlara cezai yaptırımların uygulanması sağlanmalıdır.
Parçada, kirliliğin önlenmesi için hangi alanda düzenlenme yapılması önerilmektedir?
Atmosferde, emilebilenden daha fazla CO2 birikmektedir.
Bu durumun nedenleri arasında;
I. Orman yangınlarının artması
II. Fosil yakıtlarının tüketilmesi
III. Elektrikli araçların kullanılması
Hangileri sayılabilir?
İklim değişikliğini önlemede Dünya'nın kara, tatlı su ve okyanus alanlarının yaklaşık % 30 ila % 50'sinin etkin ve adil bir şekilde korunmasının önemi büyüktür.
Metinden iklim değişikliğini önlemenin hangi yolundan bahsedilmiştir?
2021 yılında Marmara Denizinde ortaya çıkan müsilaj sorunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, 30 Kasım-13 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen 21. Taraflar Konferansı’nda, ülkelerin çok büyük bir bölümünce imzalanarak kabul edildi. 12 Aralık 2015’te 196 taraf ülkece kabul edilen bu antlaşma çok kısa sürede 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdi.
Bilgi verilen antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?
Küresel ısınmayla beraber sıcak dalgaları ve kuraklıkların artışıyla birlikte ürün rekoltelerinde ciddi azalmalar yaşanmaktadır.
Bu durumun aşağıdaki sektörlerden hangisinde fiyat artışına neden olması beklenir?
Sıfır Atık Projesi’nin amaçlarından bazıları şunlardır:
• İsraf miktarını düşürmek
• Atıkları geri kazanmak
• Çevreyi korumak
Buna göre Sıfır Atık Projesiyle;
I. Ekonomik
II. Ekolojik
III. Kültürel
Alanlarının hangisinde kazanım elde edilmesinin amaçlandığı söylenebilir?
• Kişi-içi
• Kişilerarası
• Grup-içi
• Kitle
Yukarıda hangi iletişim türüne örnekler verilmiştir?