Kapsayıcı eğitimi şekillendiren anlayışlardan biri de çeşitliliktir. Çeşitlilik, yaş, etnik köken, ırk, cinsiyet, engellilik, sosyoekonomik düzey, dil, din ve coğrafi konum gibi özelliklerin farklılıklarının doğasını değerlendirmeden ve yargılamadan olduğu gibi kabul etmeyi ifade eder.
Buna göre, çeşitliliğin aşağıdakilerden hangisini önlemeyi hedeflediği söylenebilir?
Kapsayıcı eğitim yaklaşımının eğitimsel, sosyal ve ekonomik gerekçeleri bulunmaktadır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi kapsayıcı eğitimin eğitimsel gerekçelerinden biri değildir?
BEP’li çocuk, entegre çocuk, MR’li çocuk, özel çocuk, normal çocuk, birini anlatırken kullandığımız “bu tür çocuklar” gibi ifadeler zihnimizdeki kategorizasyonun dilimizde ifade bulmuş biçimidir. Kendimiz gibi olmayan, kendimize benzemeyen, bizim alıştığımız gibi görmediğimiz özellikler bize değişik gelebilir. Kapsayıcı olmak her şeyden öte bir anlayıştır.
Buna göre, kapsayıcılık için öncelikle neredeki ayrıştırmacı tutumları fark etmemiz gerekir?
BM Engelli Hakları Sözleşmesi 2006 yılında ortaya konulmuş ve 2008 yılında yürürlüğe girerek 181 ülke bu sözleşmeye taraf olmuştur. Sözleşmenin 24. maddesi şu şekildedir: “Taraf devletler, engellilerin eğitim hakkını tanır ve bu hakkın ayrımcılık olmaksızın ve fırsat eşitliği temelinde gerçekleştirilmesi amacıyla her düzeyde bir eğitim sistemi sağlar.”
Verilen madde değerlendirildiğinde aşağıdaki anlayışlardan hangisinin uluslararası düzeyde işler hâle getirdiği söylenebilir?
Kapsayıcı eğitim tüm dünyada ulusal ve uluslararası düzenlemelerle güvence altına alınmış birçok ülkenin eğitim uygulamalarında hayata geçirilmiş bir anlayıştır. Kapsayıcı eğitim dezavantajları avantaja dönüştürerek önemli bir katkı sağlar.
Aşağıdakilerden hangisi kapsayıcı eğitim katkıları arasında sayılamaz?
Sınıflarda gereksinimleri, özellikleri, ilgi alanları, kendilerini ifade etmeleri bakımından çok çeşitli bilgi ve beceri düzeyinde olan öğrenciler vardır. Her öğrenci aynı içeriği, aynı şekilde öğrenemeyebilir. Bu nedenle bazı öğretimsel uyarlamalara ihtiyaç duyulabilir.
Buna göre, sınıfına öğretimi uyarlayan bir öğretmen aşağıdaki davranışlardan hangisi sergilemez?
Kapsayıcı eğitimin etkililiği bazı bileşenlerin bir arada olmasına bağlıdır. Bu bileşenlerin başlıcası arasında bir sistem olarak okul vardır. Kapsayıcı okulun belli özellikleri vardır.
Aşağıdakilerden hangisi kapsayıcı okulun bir özelliği olamaz?
Kapsayıcı eğitim konusunda uluslararası düzeyde belge, sözleşme vb. yayımlayan ve çalışmalar yapan birçok kuruluş vardır.
Aşağıdakilerden hangisi onlardan biri değildir?
Kapsayıcı sınıf ortamlarının fiziksel ve sosyal özellikleri birbirleri ile ilişkilidir ve içerisinde bulunanların davranış özellikleri ile “ekolojik” olarak ele alınmaktadır. Sınıf ortamının düzenlenmesi ve tüm çocuklar için yararlı hâle getirilmesinde fiziksel ve sosyal ekolojik özelliklerin bir arada ele alınması önemlidir.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi kapsayıcı sınıflarda sosyal ekolojik özelliklerden biridir?
Sınıf ortamını paylaşan, kendisini okuluna ve sınıfına ait hisseden, öğrenme özellikleri ve bireysel gelişimi desteklenen çocuklar birlikte öğrenebilirler. Birbirine sorarak, birbirinden öğrenerek gelişirler ve değişirler.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi birlikte öğrenen çocukların sergilediği tutum ve davranışlardan biri olamaz?