Bir öğretmen sınıfında özel gereksinimli bir çocuğun bulunma durumunu şu şekilde değerlendirmiştir: “Sınıfımda engeli olan bir öğrencinin bulunması bazı arkadaşlarımın ifadesiyle fazladan iş. Ancak zaten işimiz çocukların eğitimlerini planlamak, yürütmek. Çocukların hepsinin ilgisi farklı. İhtiyacı farklı. Bazısı arabalara bayılıyor, bazısı renkli bebek resimleri çizince mutlu oluyor. Bedensel engeli olan bir çocuğun rahat oturmasını sağlayınca, etkinliklere katılabiliyor. Gözlüğüm olmasa, yolumu bulamayacak kadar gözlerim bozuk benim mesela. Ne farkım var o çocuktan.”
Buna göre, bu öğretmenin hangisine vurgu yaptığı söylenebilir?
Türkçe Öğretmeni Betül Demir Özdamarlar, sınıfındaki çocuklara etkinlikleri çeşitlendirerek sunmaktadır. Kimi öğrenciler küçük hikayeler yazarken, kimileri hikayeleri resimlemekte, kimileri hikâye okumakta, kimileri de hikâyeden kelime kutusu oluşturmakta, bazıları ise hikayeyi seslendirmektedir.
Buna göre, Betül Öğretmenin kapsayıcı eğitimin hangi özelliğini sınıfa uyarladığı söylenebilir?
Kapsayıcı eğitim ilkelerine göre yönetilen okullar genellikle günlük faaliyetlerine rehberlik eden bir dizi ilkeye dayanmaktadır. Kapsayıcı okul profilini belirleyen bu ilkeleri her okul biraz farklı çalışsa da, çoğu durumda özellikleri çok benzerdir.
Aşağıdakilerden hangisi bu özelliklerden biri değildir?
Betimleyici geri bildirim, öğrencilere davranışlarının bulunduğu ortama ve kişilere etkisi ile ilgili sunulan, olumlu olarak ifade edilen geri bildirimdir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi betimleyici bildirim değildir?
Bir öğretmen çocuklara bir rakamı öğrettikten sonra ifade edici dil becerileri sınırlı olan bir çocuğa öğretilen rakamı “Bu kaç?” şeklinde sormak yerine onun karttan göstermesini istemekte, oyun hamurları ile o rakamı yapmasını istemektedir.
Bu parçada sözü edilen durum, kapsayıcı eğitim ortamına katılım için aşağıdaki yöntemlerden hangisini kapsamındadır?
Engeline göre kategorize ederek bir çocuğa hitap etmek ya da ondan bahsetmek yerine ismini kullanarak bahsetmek, “otistik çocuk/öğrenci” yerine “otizm spektrum bozukluğu olan çocuk/öğrenci” demek; “normal çocuk/öğrenci” yerine “tipik gelişim gösteren çocuk/öğrenci”, “MRli çocuk/öğrenci” yerine “zihin yetersizliği olan çocuk/öğrenci” ifadelerini kullanmak kapsayıcı anlayışa daha uygundur.
Metinde kapsayıcı eğitimde hangisinin önemi vurgulanmıştır?
Öğrencinin belirli bir süre içinde tamamlayacağı işi yazılı olarak belirleyen öğretmen ve öğrenci arasında yapılan bir anlaşmadır. Bu durum, öğretmenlerin müfredatı öğrencinin hazır bulunuşluk düzeyine veya öğrenme profiline göre farklılaştırmasına olanak tanır.
Yukarıda kapsayıcı eğitim ortamlarında içerik düzenlemesine yönelik hangi uygulamadan bahsedilmiştir?
Çeşitli nedenlerle öğrenilmiş çaresizlik yaşayan ve ne yaparsa yapsın olmayacağına, yapamayacağına inanan öğrenciler için yapılabilecek şeyler vardır.
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
Aşağıdakilerden hangisi kapsayıcı değerlendirme ilkelerine uygun değildir?
Kapsayıcı eğitinde değerlendirme materyali hazırlarken uyulması gereken bazı kurallar vardır.
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?